Laminaatplank beschadigd, hoe kan ik deze vervangen?

Wanneer er echt geen andere opties meer zijn, is het niet anders: de laminaatplank moet vervangen worden. Sommige beschadigingen in een laminaatvloer zijn gewoon echt niet te repareren! In deze blog vertellen we alles over het vervangen van een beschadigde laminaat plank.

Beschadigingen in de laminaatvloer voorkomen

Heeft een laminaatplank beschadigingen opgelopen? Zoiets probeer je natuurlijk te voorkomen! Laminaat is sterk materiaal waar niet snel krassen in komen. Toch kan je het een en ander voorbereiden om beschadigingen te voorkomen. Een kras kan makkelijk gemaakt worden, maar het repareren gaat iets lastiger. Een beschadiging in een laminaatvloer kan komen door bijvoorbeeld het verschuiven van een stoel of kast. Een oplossing hiervoor zal zijn om vilt te plaatsen onder deze voorwerpen. Hierdoor is de vloer volledig beschermd tegen krassen en andere beschadigingen. Daarnaast kan het beschadigen van een laminaat vloer ook komen door zandkorrels of steentjes van buiten. Wat je kan doen om dit probleem te voorkomen is om een schoonloopmat te plaatsen bij de deur. Hier kan je de schoenen schoonvegen zonder dat er veel zand en steentjes naar binnen worden gebracht.

Het vervangen van een beschadigde laminaatplank

Nu is het zaak om die beschadigde laminaat plank te vervangen. Door gebruik van dit stappenplan gaat dit zonder enige moeite. Dit kan helemaal in je eentje! Voor het vervangen van een beschadigde laminaatplank hoef je niet de hele vloer eruit te halen. Je kan met dit stappenplan simpelweg één plank vervangen. Voordat je begint aan dit proces, is het handig dat alle gereedschappen gereed zijn: tape, stanleymes, invalzaag, een hamer, beitel, stootblok en een trekijzer.
  1. Teken met een potlood of pen een kruis op de beschadigde plank. Hierdoor weet je welke plank vervangen moet worden.
  2. Zet de zaaglijn op de klikverbinding van de nieuwe plank.
  3. Verwijder de groef van de klik verbinding. Hierdoor kan je de plank straks makkelijker plaatsen.
  4. Zaag twee verticale lijnen in de beschadigde plank. Hierdoor wordt het verwijderen van de plank een stuk makkelijker.
  5. Zaag een hoekje in de plank, zodat het verwijderen van de plank nog makkelijker gaat.
  6. Verwijder de beschadigde laminaat plank, en breng de verbindingslijm aan.
  7. Bevestig de nieuwe laminaat plank en sla met een stootblok de plank op zijn plek.
  8. Zet een voorwerp van ongeveer 50 kilo op de nieuw bevestigde plank, en laat deze een aantal uren drogen. Nu is je laminaatvloer weer helemaal zoals nieuw!

Laminaat onderhouden

Wanneer de laminaatplank is vervangen, wil je natuurlijk dat de vloer in zijn geheel als nieuw blijft. Hiervoor hebben wij de perfecte oplossing, namelijk onze onderhoudsset. Het onderhouden van een laminaat vloer is simpel te doen in twee delen. Ten eerste stofzuig je eens per week de vloer. Dit zorgt er voor dat viezigheid en eventuele steentjes worden verwijderd van de vloer. Ten tweede dweil je de vloer. Hierdoor lijkt de vloer weer als nieuw, en kan het er weer een tijdje tegenaan.

Contact

Heb je nog vragen over het vervangen van een beschadigde laminaatplank? Neem dan contact met ons op! We staan je graag te woord.