fbpx

Hoe leg ik laminaat?

Voor je begint: Laat laminaat in de verpakking minstens 48 uur acclimatiseren in desbetreffende ruimte acclimatiseren. Dit betekent dat je het laminaat laat wennen aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte. Zet de pakketten niet schuin tegen de muur, maar leg het laminaat plat op de grond. Zo voorkom je dat de planken kromtrekken.

Laminaat is hedendaags eenvoudig te leggen door middel van een click systeem rondom. Tegenwoordig heeft elke type laminaat een click verbinding, ongeacht het prijssegment waarin het laminaat zich begeeft.


Stap 1: De ondervloer leggen

Stap 1: De ondervloer leggen

Een ondervloer is het fundament voor je laminaatvloer, een goede ondervloer geeft stabiliteit aan de laminaat vloer. Daarnaast kan een goede ondervloer warmte doorgeven of juist bij zich houden. Plaats in alle gevallen altijd een ondervloer onder het laminaat.

Voordat je begint met het laminaat leggen dien je eerst de ondervloer te plaatsen, en er voor te zorgen dat de vloer vlak en dampdicht is.

Stap 2: Begin in een hoek

Stap 2: Begin in een hoek

Bij laminaat leggen begin je altijd in een hoek. Leg de eerste baan laminaat planken. Plaats afstandhouders tegen de muur en leg de eerste plank. Het makkelijkste is het laminaat per baan te leggen, het laminaat zelf kan handig door middel van het click systeem gelegd gaan worden.

Let op: voor je gaat leggen is het handig om altijd de gebruiksaanwijzing te lezen (deze kun je vinden in de verpakking van het laminaat).

Tip: Open het merendeel van de pakken voorgaande het leggen, sorteer de planken op gelijkenissen en probeer dit zo goed mogelijk te spreiden tijdens het leggen. Wanneer er kleurverschil tussen onderlinge planken zitten is het aan te raden dit goed te verdelen door de vloer waardoor je een mooi kleurenspel te zien krijgt.

Stap 3: De planken zagen

Stap 3: De planken zagen

Met een laminaatsnijder krijg je het mooiste resultaat. Met een laminaatsnijder heb je meteen de perfecte snede en raakt de toplaag niet beschadigd. Ook komt er geen stof vrij tijdens het snijden van de laminaat planken.

Gebruik je een decoupeerzaag? Dit is altijd een handige zaag om bij de hand te hebben. Met een decoupeerzaag kun je namelijk de laminaat planken niet alleen recht afzagen, maar kun je ook in bochten zagen. Gebruik de decoupeerzaag dus voor de lastige plekken, zoals de laminaat planken die je langs de verwarmingsbuizen wilt leggen. Bij het zagen met een decoupeerzaag leg je de plank ondersteboven, zodat je de toplaag van het laminaat niet beschadigt.

Stap 4: Wild verband

Stap 4: Wild verband

Breng vervolgens de tweede baan laminaat planken aan. Begin met het afgezaagde deel van de laatste plank van de eerste baan. Hierdoor verspringen de naden in de banen steeds onderling. Het eerste deel mag niet korter zijn dat 30 cm. Is dat wel zo? Zaag dan een nieuwe plank doormidden en begin met deze doorgezaagde stukken.

Wil je een strakke verdeling van het laminaat? Houd dan het volgende patroon aan: begin de eerste rij met een derde van een hele plank. De tweede rij begin je met een hele plank en de derde rij leg je weer een derde van een hele plank (en zo wissel je de hele planken en de kleinere planken steeds om en om af). Op deze manier voorkom je dat de vloer er rommelig of slordig uit gaat zien. Deze manier van leggen resulteert in het mooiste eindresultaat, het nadeel echter is wel dat je hierdoor meer snijverlies hebt. Het advies is dan ook om een snijmarge van 10% aan te houden tijdens de aankoop van de vloer.

Stap 5: Verschillende types click systemen

Stap 5: Verschillende types click systemen

Per soort laminaat kan de werkwijze verschillen. Zo is er een verschil tussen kliklaminaat en het snelkliksysteem:

Kliklaminaat

Klik de planken met de lange zijde in elkaar. Doe dit onder een hoek van 45 graden. Schuif ze met de kopse kant strak tegen elkaar aan en klik ze vast. De kopse kant is de korte kant van de plank waar je de jaarringen van de boom goed in terug kunt zien. Gebruik een slagblokje om de planken goed sluitend te krijgen. Een slagblokje is een stukje hout dat je tussen de laminaat planken en de hamer legt, zodat het laminaat niet beschadigd wanneer je de hamer gebruikt om de planken steviger tegen elkaar aan te tikken.

Snelkliksysteem

Ga je voor het snelkliksysteem? Dan klik je de kopse kant met je vingers aan de vorige plank vast, aan de kant van het blauwe stripje. Let op: hier mag je geen hamer of slagblokje voor gebruiken! Sla hier ook niet met de hand op, dan gaat het kliksysteem stuk. Je kunt de nieuwe delen telkens zacht inklikken.

Niet het antwoord waar je naar op zoek was?

Bekijk hieronder overige vragen of bekijk hier alle vragen



Betaal met: Online betalen via uw eigen bank Achteraf betalen met Afterpay Bancontact Giropay

Keurmerken: AgBB keurmerk TUV keurmerk FSC keurmerk Blauwe Engel keurmerk
laminaat.com
KvK-nummer: 74632450 - BTW-nummer: NL859974868B01
© 2024
De waardering van www.laminaat.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 342 reviews.

×